Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Ψυχοθεραπευτές και τσαρλατάνοι


Kelek "The magic art of the great charlatan"


Αυτό το βίντεο του BBC θίγει ένα πολύ σοβαρό θέμα που αποτελεί μάστιγα στον σύγχρονο κόσμο.

Πολλοί αυτοαποκαλούνται ψυχοθεραπευτές χωρίς να έχουν τα κατάλληλα και απαραίτητα προσόντα. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο σε πολλές περιπτώσεις.  Καθώς το νομικό πλαίσιο δεν οριοθετεί την κατάσταση, πρέπει ο καθένας από εμάς να είναι υποψιασμένος και να επιλέξει με σύνεση τον υποψήφιο θεραπευτή του.
Έτσι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή ενός ψυχοθεραπευτή.

Ο θεραπευτής πρέπει να έχει καταρχήν ένα σχετικό με το αντικείμενο της θεραπείας πρώτο πτυχίο. Έπειτα χρειάζεται να έχει ολοκληρώσει μία μακροχρόνια εκπαίδευση σε μία θεραπευτική προσέγγιση, από έναν πιστοποιημένο φορέα. Χρειάζεται να έχει εποπτεία από κάποιον πιο έμπειρο θεραπευτή, να έχει περάσει από προσωπική ψυχοθεραπεία ο ίδιος, να είναι μέλος έγκριτων επαγγελματικών συλλόγων, να έχει μία συνεχή σχέση με το αντικείμενο μέσα στα χρόνια και να βρίσκεται σε δια βίου εκπαίδευση.

Μην ντραπείτε να ρωτήσετε ό,τι χρειάζεται να ξέρετε στο πρώτο ραντεβού για την κατάρτιση, την εμπειρία, την μέθοδο που χρησιμοποιεί ο θεραπευτής.

Αν δεν πληρεί τις παραπάνω προϋποθέσεις, αποφύγετέ τον.

Ή κάνει τον θεραπευτή για να καλύψει προσωπικά του ναρκισσιστικά ελλείμματα, είτε για το κυνήγι του χρήματος.  Σε κάθε περίπτωση όμως, εφόσον δεν έχει διανύσει την κοπιαστική και μακροχρόνια πορεία για να γίνει θεραπευτής, και αυτοαποκαλείται έτσι είναι τσαρλατάνος και πιθανόν επικίνδυνος.